neděle 11. října 2015


Čas barev, padajícího listí a nádherných podzimních dekorací

 Jen co se smíříme s neúprosným a neustále se střídajícím ročním obdobím, rozloučíme se s konečnou platností s létem, otevřeme se nápadům a veselým barvám podzimu. 
 Pomineme to, že každé ráno si zanadáváme na vlhkou mlhu, přes kterou není vidět na krok a při pohledu z okna máme chuť vlézt zpátky pod peřinu a uvařit si čaj, že při cestě do práce obalujeme své boty nánosy bláta a připadáme si jako nádeníci, co se právě vrátili z roboty. 

 Pusťme si domů ten hezký podzim plný barev, plný odstínů, o nichž jsme netušili, že existují, zatoulejme se do krajin snů, kde můžeme být čímkoliv bez ohledu na krutou realitu světa.
Prostě si pojďme hrát a vyrábět svým dětem zvířátka z kaštanů a vyřezávat obrovským dýním šklebící se obličeje, které budou děsit večerní příchozí hosty. Přivítejme podzim s fantazií a nápady pro zútulnění našich domovů.

Léto fuč, podzime vítej!

 Bez ohledu na to, kdy končí kalendářní léto a začíná podzim podle značky v kalendáři, pro mě začíná podzim ve chvíli, kdy se smířím s tím, že letos už se fakt nevykoupu, teda alespoň ve volných vodních tocích, vanu do toho fakt nepočítám :-), protože jsem vydra a máčím se neustále a vylézám pouze ve chvíli, kdy varhánky na mých prstech připomínají brázdy po dobře vykonané orbě.


 Zkrátka podzim je ten čas, kdy mi dojde, že je načase zase vytáhnout kabát a bundu, 
kdy chtě nechtě boty na podpatku zaplují do svých zimních postýlek v podobě krabic a usnou zimním spánkem do jara.
 Navleču se tak, že i eskymák by se podivil, jak je možné mít na sobě tolik vrstev a mé svlékání připomíná loupání cibule. 
 Stručně jasně, radši se upeču než zmrznu.

 A hlavně podzim je období, kdy začínám vyrábět a dekorovat domovy a každý rok doufám, že se mi podaří vydekorovat i můj domov, ale vždycky to dopadne stejně, dle přísloví ,,kovářova kobyla chodí bosa".
 A něco na tom bude, protože všechny dekorace a výrobky se rozutečou ke svým majitelům a mě to hřeje u srdce, protože vlk se nažral a koza zůstala celá.
 A já mohu začít vymýšlet další a další využití toho, co posbírám při toulání se krajem a co mi odpočívá v krabicích a dychtivě čeká na své zpracování.
                                             rada od Majďulí: ,, když si nasbíráte plody, kuličky, šípky a jeřabiny, přestříkněte je lakem na vlasy. Vydrží déle a tolik nepadají.,,

 Fantazie funguje na plné obrátky a při vycházkách sbírám kde co, až začínám mít pocit, že se nevejdu přes všechny krabice a svazky domů.
 A když už mám chuť začít se rozčilovat při přeskakování plných beden materiálu, vzpomenu si na to, že ručně vyrobenému věnečku na dveře či naaranžované misce na stolku v obýváku, dávají tyhle přírodniny z vycházek úplně jiný rozměr a že přináší do domova kousek přírody a přirozené krásy.




rada od Majďulí:,, listy se dají použít ve všech podobách, do kytiček, do věnečků, čerstvé, lisované i sušené. Postupy a návody na tvorbu z nich, si ukážeme v dalších článcích. Zapojte i děti, budou se skvěle bavit.,,

Žádné komentáře:

Okomentovat