neděle 11. října 2015

Podzimní aranžmá ze zahrádky


 Podzimní nálada je v plném proudu a ačkoliv se zásoby kvetoucích květin ze zahrádky tenčí, nic naplat, ale i v tuto chvíli, nebo možná právě proto, abychom si zpříjemnili sychravé dny a připomněli léto, přemýšlíme, čím zkrášlit náš domov. 
 
 Pojďme si ukázat, že nemusíme utrácet obrovské sumy za květiny a přesto můžeme mít na stole v obýváku nebo v kuchyni krásné aranžmá vytvořené z toho, co posbíráme ještě na zahrádce nebo si přineseme z procházky. 

 Skvělé je i to, že do výroby můžeme zapojit i děti, které se vyřádí jak při sbírání materiálu, tak při výrobě a zabavíme je na celé odpoledne. 
 Vzhledem k tomu, že výroba je opravdu jednoduchá a finančně nenákladná, jistě děti rády vyrobí kytičku i babičkám a kamarádům.

Potřebujeme:

 K výrobě aranžmánku potřebujeme obyčejný hliněný květináč, velikost si zvolte sami podle toho, jak velké aranžmá chcete, podle toho na jak velkém stole bude stát. Já jsem vybrala klasickou velikost 12 cm v průměru. 
 Dále pak je dobré použít lesk na listy, které je vyleští a ochrání před prachem.  Drátky, stuhy, lýko, mašličky, ratanové kuličky, motýlky z peříček, papírové listy.....
 Záleží jen na Vaší fantazii. 
 Barvičky si vyberte podle toho, jaké máte rádi a jaké se Vám hodí domů. Zvolila jsem klasické podzimní barvy- žlutou, oranžovou a zelenou s hnědou. Při procházce si nasbírejte větvičky, listy, plody, cokoli, co Vás zaujme a bude se Vám líbit.
 Nebo obejděte zahrádku a můžete přidat i kvetoucí chryzantémky  či astřičky, které svými barvami kytičku doplní a oživí.




1. Květináč obrátíme vzhůru nohama, aby měl lepší stabilitu a zároveň nám dírka ve spodku poslouží jako úchyt.
 Stuhu dle Vašeho výběru ovineme okolo květináče a přilepíme tavnou pistolí a pokud nemáme, uchytíme ji drátkem.



2. Přes stuhu uvážeme lýko a z širší stuhy vytvoříme mašli, kterou přichytíme a svážeme s lýkem.








3.Do otvoru v květináči začneme umisťovat listy, které přestříkneme leskem na listy.



Dobře přeleštěné listy jsou mnohem hezčí a navíc se na ně nechytá tolik prachu. 

Listů dáváme tolik, abychom úplně nezaplnily dírku, budeme ještě přidávat ostatní materál.
4. Postupně připichujeme ostatní materiál, větvičky, květy, listy. A doladíme dle libosti barevnými motýlky, ratanovými kuličkami a podobně. Použít můžeme i sušené kytičky nebo bobule, šípky a různé doplňky vhodné do podzimních aranží.
 Pokud aranžmá nakonec omotáme troškou bílého sisálu, zjemníme jeho vzhled a celý aranž odlehčíme.

 Dekorace při použití živého materiálu, listů a květů vydrží pár dní než seschne.
 Životnost prodloužíme, pokud listy zapíchneme do ampule s vodou, nebo pokud použijeme suché, papírové nebo umělé listy a květy.


Fantazii se meze nekladou.



Žádné komentáře:

Okomentovat