čtvrtek 22. října 2015

Předvečer dne svátku všech svatých

 Ať už jsme zastáncem našich dušiček či zahraničního haloweenu, pravdou zůstává, že  předvečer dne všech svatých, jak se dušičky nazývají, je magický a energií prosáklý čas, kdy snad na každého padne podivný splín, troška nostalgie a možná i smutku.
 A není se vůbec čemu divit. Brzy se stmívá, už tak provlhlý vzduch prolíná všudypřítomná mlha líně se valící při zemi, jako by se bála vstát a vydat se do nebe.
 Podzim je v plném proudu a my přemýšlíme nad tím, že nejlepší by bylo zůstat někde v teple rodinného krbu s šálkem horké kávy, zachumlaní pod dekou a raději nikam do té zimy a nečasu ani nevystrčit nos.
 Ale také je tato doba věnovaná rozjímání a blížící se dušičkový čas nás ponouká k zamyšlení nad tím co bylo, je a bude, myšlenkami nad minulostí a lidmi, kteří jí prošli.
 A nejsme v tom sami. Již naši předkové rozjímali o věcech mezi nebem a zemí a dali vzniknout právě svátku Haloween.
 Staří keltové uctívali tento den své zemřelé předky a zdobením domů, pietních míst a pohřebišť oslavovali každičký okamžik života i smrti. Stavěli před svá obydlí ručně vyráběné lucerny, jednak proto, aby světlo odehnalo zlé duchy a především  proto, aby duše jejich zemřelých předků našly cestu domů.
 A to je podstatou všeho.

 Zastavit se na okamžik a vzpomenout na ty, které nosíme v srdci. Uvědomit si, že lásku nedělají tučně vyzdobené hroby zářící všemi barvami.
 Lásku tvoří vzpomínky na ty, které jsme milovali, kteří s námi strávili nějaký čas, který jim byl určen a kteří nás opustili do míst, kde vládne klid a mír.
 A až budete zapalovat svíčku v lucerně, v dýni, nebo jen tak doma ve svícnu, zahleďte se do teplého plamínku a vyslovte díky za čas, který jste směli prožít se svými babičkami, dědečky, maminkami,tatínky i dětmi nebo sourozenci, díky za neopakovatelné chvíle, které nás hřejí v srdci, kdykoliv si na ně vzpomeneme.

 Láska a hřejivá vzpomínka jsou právě tím plamenem, který v nás hoří celý život, a který láká duše našich milovaných, aby se vrátily domů..... 

Žádné komentáře:

Okomentovat